TAEKWON-DO

Je korejska borilna veščina, namenjena samoobrambi. Odlikujejo jo predvsem hitri, natančni in močni udarci, koordinacija gibov ter ravnotežje – tako na telesni kot duševni ravni.

TAEKWON-DO

Taekwon-do je za nekatere šport, rekreacija, sprostitev po napornem dnevu v šoli ali službi, umetnost borbe in gibanja, samoobramba, nekaterim predstavlja način življenja. Primeren je tako za moške kot ženske, ne glede telesno zgradbo, starost ali predhodno znanje. Glede na svoje želje in sposobnosti lahko vsak v njem najde pravo mero treninga, ki bodisi pripomore »le« k izboljšanju počutja ali pa omogoča vrhunsko pripravljenost in sodelovanje na športnih tekmovanjih najvišje ravni.

Video:

Video

PREVOD:

V prevodu pomeni veščino borbe z rokami in nogami.

TAE = noga

KWON = roka

DO = način, umetnost, pot

TEKMOVALNI DEL

Tekmovalni del veščine je razdeljen v štiri discipline:

– pri športni borbi se pomerita tekmovalca, zaščitena z rokavicami in ščitniki na nogah, pri čemer se točkujejo pravilno izvedeni udarci v glavo in telo. Udarci z roko se točkujejo po eno točko, udarci z nogo v telo s po dvema, udarci z nogo v glavo pa s po tremi točkami.

– forme so določeno zaporedje udarcev, blokad in gibov, namenjene pa so izboljševanju izvedbe tehnik, ravnotežja, koordinacije in dihanja. Vsaka od 24 form je namenjena določeni stopnji znanja oz. treninga – od začetniških do mojstrskih.

– pri testu moči gre za lomljenje lesenih desk z določenim nožnim ali ročnim udarcem. Deske dimenzij 30 x 30 cm, debeline 2,5 cm so lahko tudi iz umetnih mas z ekvivalentno trdnostjo.

– pri specialni tehniki gre za lomljenje desk s skokom v višino (tudi do 2,70 m), ali daljino (3 m preko 70 cm visoke ovire).

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN, PRIJAVI SE!

    captcha