KICKBOKS

Športni klub Hyong šteje večkratne svetovne in evropske prvake v kickboxingu.

Kickboxing je športna disciplina, ki združuje boksarsko tehniko z nožnimi udarci različnih borilnih veščin.

Njeni začetki segajo v 70. leta prejšnjega stoletja v ZDA, kjer so se tekmovalci različnih veščin najprej pomerili v full kontaktu, kmalu zatem se je razvil še semi kontakt in glasbene kate, kasneje tudi druge dicipline.

Na svetovni ravni obstaja več združenj kickboxing zvez in klubov. Kickboxing zveza Slovenije, katere član je tudi Športni klub Hyong, deluje v okviru združenja WAKO.

Po tem združenju so discipline razdeljene v semi kontakt, light kontakt, full kontakt, low kick in stil K1 ter aerokickboxing in glasbene kate.

Vse discipline razen aerokickboxinga in glasbenih kat so kontaktne. Tekmovalca se pomerita na borišču ali v (boksarskem) ringu, točkujejo se pravilno izvedeni udarci v glavo in telo, v nekaterih disciplinah tudi v noge.

Video:

Video

WAKO:

  • Semi kontakt
  • Light kontakt
  • Full kontakt
  • Low kick
  • Glasbene kate
  • Aerokickboxing

DISCIPLINE:

Pri semi kontaktu sta tekmovalca zaščitena s čelado, rokavicami z odprto dlanjo in ščitniki na nogah, borba se praviloma odvija na borišču. Dovoljeni so udarci v sprednji in stranski del glave ter sprednji in bočni del telesa nad pasom, in sicer z lahkim dotikom, borba se prekine pri vsakem zadetem udarcu. Disciplina je primerna za otroke, mladince in člane.

Pri light kontaktu sta tekmovalca zaščitena s čelado, boksarskimi rokavicami in ščitniki na nogah, praviloma je borba na borišču. Dovoljeni so udarci v sprednji in stranski del glave ter sprednji in bočni del telesa nad pasom, Udarci morajo biti kontrolirani (knock-out ni dovoljen), borba je za razliko od semi kontakta kontinuirana, a se prekine, ko tekmovalca prideta v klinč. Disciplina je primerna za mladince in člane.

Pri full kontaktu je oprema enaka kot pri light kontaktu, tekmovalca pa se pomerita v ringu. Dovoljeni so udarci v sprednji in stranski del glave ter sprednji in bočni del telesa nad pasom, izvajajo pa se s polno močjo. Mogoča je zmaga z knock-outom. Disciplina je primerna za člane. Tekmovalci v semi, light in full kontaktu morajo nositi dolge hlače in kratko majico.

Pri low kicku so dovoljeni enaki udarci kot pri full contactu ter še udarci v nogo. Dovoljeno je udarjati tudi z golenico. Tekmovalci se pomerijo v ringu in nosijo kratke hlače, kot pri tajskem boksu. Disciplina je primerna za člane.

Pri K1 pravilih so dovoljene enake tehnike v polnem kontaktu kot pri low kicku ter še udarci s kolenom v noge, telo in glavo, tudi iz skoka. Dovoljeni so meti s koriščenjem zasuka trupa, ne pa judo meti. Udarci s komolcem niso dovoljeni. Tekmovalci nastopajo v kratkih hlačah, v ringu. Disciplina je primerna le za dobro pripravljene člane.

Glasbene kate se delijo na goloroke kate in kate z orožjem ter na kate trdi stil, ki izvirajo iz karateja in taekwondoja, in mehki stil, ki izvirajo iz kung fuja in wu shuja. Pri katah z orožjem v trdem stilu se uporablja: kama, sai, tonfa, nunchaku, palica, katana, pri katah v mehkem stilu pa naginata, nunchaku, tai chichuan sablja, dolga palica in drugo. Tekmovalci nastopajo ob glasbi, nastop je koreografiran, dovoljeni so akrobatski elementi. Disciplina je primerna za vse starosti.

Pri aerokickboxingu posameznik ali ekipa treh na glasbeno podlago pripravi nastop, ki mora vključevati tehnike kikboksa in aerobike. tudi ta disciplina je namenjena vsem starostim.

(povzeto po WAKO pravilih, objavljenih na www.wako.si in www.wakoweb.com)

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN, PRIJAVI SE!

    captcha